Església de Santa Maria
La Seu d'Ègara

L’església de Santa Maria va albergar comunitats de canonges de Sant Oleguer i Sant Just,  va ser l’antiga catedral d’Ègara i a dins hi podreu trobar pintures de gran renom, com la dedicada al Martiri de Sant Thomas Becket o el retaule dels Sants Abdó i Senén. 

No ens han arribat als nostres dies mostres de repertori musical estrictament egarenc de l’època de màxim esplendor d’aquest espai. Però per la seva proximitat a Montserrat i el constant flux comunicatiu de monjos entre un centre religiós i l’altre ens aventura a pensar de manera força clara que el famós repertori musical de Montserrat, el Llibre Vermell (códex de 1399), tenia cabuda i important presència a les esglésies de la Seu d’Ègara.

La cantautora terrassenca Gemma Humet ens aproxima al clima espiritual de Santa Maria amb el famós Maria Matrem Virginem del Llibre Vermell de Montserrat, en una versió actualitzada que reflecteix de manera hipnòtica el diàleg entre èpoques històriques, fet que també es desprèn de les múltiples restauracions arquitectòniques de la Seu d’Ègara. 

Aquest cant a la mare Maria també queda directament connectat al repertori de la cantautora Gemma Humet, que des del seu talent vocal, vestit d’elegant electrònica, ha enregistrat un disc, Màtria (2020), dedicat al poder de les dones. En aquesta estrena, promoguda per Terrassa Sonora, Gemma Humet és acompanyada per l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, còmplice habitual de la cantant, a partir d’un arranjament per cordes d’Aleix Puig.

Obra: Maria Matrem Virginem Autor: anònim /arranjament Aleix Puig