Casa Museu Alegre de Sagrera

La Casa Museu Alegre de Sagrera, és un reflex fidedigne de la vida quotidiana de la burgesia terrassenca de principis de segle XX. Amb una fesomia modernista provinent de la seva darrera reforma, a càrrec de Melcior Vinyals, arquitecte municipal conté disseny d’ornaments d’interiorisme de diversa autoria de gran valor: balcons de Joaquim Puig i Cadafalch, murals de Pere Viver o Joaquim Vancells. 

La Casa Museu Alegre de Sagrera  ens que convida a imaginar el dia a dia d’una família burgesa, on el marit s’ocupa atriboladament dels assumptes de la fàbrica textil i la muller s’ocupa dels quefers familiars i en el temps d’oci, de desenvolupar les habilitats artístiques, essent la interpretació musical d’instruments, una mostra de distinció.

Podria ser el cas de la terrassenca Irene Forcada, que en el seu estudi de la guitarra combinava la transcripció a mà de peces clàssiques amb obres seves de creació, sovint inspirades en balls de moda del modernisme, com la mazurca. El quadern centenari on la compositora hi escrivia els apunts musicals fou retrobat el 2017 pel guitarrista i professor del conservatori de Terrassa Santi Figueras

Aquesta mazurca original d’Irene Forcada que podeu escoltar, interpretada pel mateix Santi Figueras, ens evoca a la quotidianitat de principis de segle, i tot passejant pels jardins de la casa, ens fa reflexionar sobre el paper de la dona en el modernisme, representat per la figura de la misteriosa Irene Forcada, gran aficionada a la guitarra i a la creació de qui cal estibar-ne el fil, ja sigui a través de la recerca o de la imaginació.

Mazurca per a guitarra
Irene Forcada