Masia Freixa

Construïda el 1896 per a ser fàbrica de filats, al cap de 11 anys va ser reformada per Lluís Muncunill per tal d’esdevenir la residència familiar de l’industrial tèxtil Josep Freixa. A partir de 1958 va ser la seu principal del Conservatori Municipal de Terrassa i des de principis del segle XXI acull l’Oficina de Turisme de la Ciutat.

La singularitat estilística de l’edifici, originalment als afores de la ciutat, rau en la utilització de la corba en moltes de les seves possibilitats – arcs, voltes, teulada, finestres escala de cargol – donant un caràcter d’edifici viu i en plena harmonia amb els jardins que l’envolten, dissenyats pel pintor paisatgista Rafel Benet i d’inspiració anglosaxona. Els murs blancs contrasten amb una teulada gris de textura ben especial: revestiment de morter amb vidres incrustats, per tal d’assolir una certa brillantor diürna i, fins i tot, nocturna.

És aquest joc enriquidor de textures un dels elements que ha utilitzat Jose Galeote, compositor barceloní resident a Terrassa, per revestir també la seva música, que es mou a ritme d’un sinuós i elegant vals modernista, símbol de la vida social burgesa de la família Freixa. 

Les melodies costumistes, que dibuixen tessitures d’alçada circular, a la manera dels arcs de la Masia, són tractades amb harmonies i colors del segle XXI, oferint un bell diàleg entre passat i present. I de passada, tot gaudint de la bellesa de la Masia Freixa, ens fa reflexionar sobre el futur i com el pas del temps fa canviar el significat del patrimoni artístic.  

2n moviment de Masia Freixa per orquestra de corda
Jose Galeote