Nova Jazz Cava

Terrassa i el jazz tenen una vinculació molt estreta. Diuen que ja des dels anys 50 del segle XX ja es vivia a la ciutat una passió per aquest estil musical que va derivar en un Hot Club de Jazz. Ràpidament el 1959 el Club de Jazz dels Amics de les Arts va prendre la iniciativa d’organitzar els concerts i jam sessions de la ciutat, assolint un èxit tan notable que va culminar en l’organització del Festival Internacional de jazz de Terrassa, que se celebra des de 1982.

Aquest fervor jazzístic necessitava ubicacions a l’alçada i després de diversos emplaçaments – al Carrer Sant Quirze hi havia l’Antiga -, al 1994 es va estrenar la Nova Jazz Cava al Passatge Tete Montoliu, rehabilitació de l’antiga sala de ball de l’Ateneu Terrassenc. Un edifici que supera la dicotomia entre club de jazz i sala de concerts i que mereix una visita interior en un dia de concert.

Nombroses generacions de terrassencs han crescut envoltats de jazz i n’han esdevingut figures importants: Adrià Font (bateria), Josep Puigbò (piano), Valentí Grau (promotor), Joan Albert (saxo), Guim Garcia Balasch (saxo)… Però cap d’ells ha estat tan emblemàtic i singular com Josep Maria Farràs (trompeta). 

Amb un so molt característic i inigualable, les improvisacions fresques i originals de Farràs han emocionat a milions de terrassencs i han recorregut molts escenaris nacionals i internacionals. Però el lirisme global de la seva música no ha anat en contra del seu tracte local i proper. Des de la seva botiga ha nodrit d’instruments i de passió per la música la ciutat de Terrassa.

Plaça Vella
Josep Maria Farràs